Veerle Deknopper

Veerle Deknopper

Veerle Deknopper (1976) was als secretaris en hoofdredacteur jarenlang betrokken bij de muziekblog Klassiek Centraal. Sinds 2018 is ze freelance journalist bij het opinieweekblad Tertio en recensent bij de cultuurwebsite Cultuurpakt. Sinds januari 2019 is ze freelance medewerker van podiumcafé De Floeren Aap in Mechelen, waar ze zich voornamelijk toelegt op de invulling van de woordavonden. Ze geeft salonvoordrachten waarin ze haar publiek meeneemt naar het verleden, ze schildert en ze cureert tentoonstellingen. Naast haar job speelt ze zelf ook oude muziek op piano en ukelele.

Daarnaast heeft ze enkele boeken en dichtbundels op haar naam staan. Zo publiceerde ze in 2015 een biografie van Lou Andreas-Salomé, een Duits-Russische psychoanalytica en schrijfster die nauwe banden onderhield met Friedrich Nietzsche en Rainer Maria Rilke. In 2016 gaf ze een heldendicht uit over de heilige Pharaildis van Gent. In 2017 volgde een biografie over schrijfster en ontdekkingsreiziger Isabelle Eberhardt en dit jaar zal ze een manifest over muziek uitbrengen. In 2018 schreef ze de tekst voor de muziektheaterproductie ‘Het lijden van de jonge Rée’. Deze monoloog wordt gebracht door acteur Robert de la Haye en wordt afgewisseld door muziek van Schubert, Schumann, Mendelssohn en Brahms, gebracht door strijkkwartet Quator A4, onder impuls van violiste Ann Cnop. (Bron: Klara.be, 2019)

Schilderen bracht ze zichzelf bij. Ze begon met zeer naïeve acryl zelfportretten en evolueerde stap per stap in stijl, techniek, onderwerp en materiaal. Zo koppelt ze graag kunsttakken aan mekaar. Ze maakt een bonte mix van schilderijen geïnspireerd op een fictief stokstaartje, Jefke. Ze laat Jefke deelnemen aan middeleeuwse taferelen in olieverf, kinderlijke popartspelletjes en brengt hem al eens in cartoonvorm. Haar eerste kinderlijk naïeve werken spraken tot de verbeelding van belpoplegende Kloot Per W, die ze bewerkt tot een reeks "Klootskaya".

Een verdere samenwerking met fotograaf Robert Van Brustum  mondde uit in een reeks vrouwenportretten op basis van analoge naaktportretten onder de naam Walkuria..

U kunt haar werk terugvinden op instagram onder de naam VeerleDeknopperKnopskaya

2800 Mechelen