Dr No

Dr No

Doctor N°

olieverf op meubelplaat

60 cm x 80 cm x 7 mm


Dit werk parafraseert het beroemde werk Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw , dat van Jan van Eyck in 1434 met olieverf op eikenhouten paneel schilderde.
Beide werken brengen een dubbelportret van een man en een vrouw ‘ten voeten uit.
Van Eyck maakte gebruik van de camera obscura om een zeer gedetailleerd portret van een belangrijke man en zijn vrouw uit zijn tijd te brengen waarbij hij gebruik maakte van zeer veel doorzichtige lagen (glacis)
“Dr No” brengt een hedendaagse versie (op meubelplaat) waarin een belangrijk man (James bond) en zijn vrouw (nou ja, iets min­der officieel misschien) door middel van een optisch middel (in dit geval een whiskyglas dat fungeert als lens, een soort camera alcoholicus dus) wordt geportretteerd.

 Dit portret is uitgevoerd in een hyperrealistische stijl en maakt, zoals Van Eyck, gebruik van glacering door de com­binatie van krimson en gebrande sienna olieverf, in dit geval om de doorschijnende kleur van de karamelkleurige whisky le­vend te brengen.

Vanuit de historische tradities gebruikt Dieter olieverf om de oude meesters, hun kleurgebruik en beeldende methodes te begrijpen en er een  “moderne” versie van te maken.

60 cm x 80 cm x 7 mm
Dieter Platel

Dieter Platel

Suggesties

Elke Claessens
Marline Hemeryck
Quinten Clause
Tamara De Prest
Lucienne Dillen
Lisa Van Coillie
Pascal Vaneygen
Nicole Gios
Peter Van de Velde
Koen Vlerick
Corentin Rieke
Koen Vlerick