Eeuwige Ik Vinstermik (zelf)

Eeuwige Ik Vinstermik (zelf)

Een intrigerende en expressieve uitbeelding van mijn eigen lichaam. Elke cirkel die ik maakte vertegenwoordigt een persoonlijk meetpunt en zie ik als een uniek aspect van mijn lichaam en identiteit, zoals we allen een uniek lichaam, identiteit een ‘eigen ik’ hebben. Door de gelijkaardige breedte en een evenredige afstand zocht ik naar een ritmische herhaling die een gevoel van stabiliteit en balans oproept. De cirkels staan voor een continuüm van het lichaam, die een eeuwige aanwezigheid suggereren, maar ook naar de individualiteit van elk persoonlijk lichaam. Al een ‘vinstermik’, de bijnaam voor een Hasselaar, hoop ik dit kunstwerk meer dan eens te kunnen etaleren als een mik achter een venster.

De bewerking van de cirkels met Terra Sigillata geeft ze een gladde, gepolijste uitstraling, wat het contrast met de organische materialen waarmee ze zijn gestookt des te groter maakt.

Door het gebruik van zeewier, bloemen, fruitschillen, kruiden, boomvruchten, bladeren, verroest ijzer en andere materialen in een Saggar stook, creëerde ik  een uniek effect op elk van de cirkels. Het gebruik van organische materialen is een referentie naar de natuur en het menselijk lichaam als onderdeel daarvan. Zoals bomen groeien, zo ook groeit ons lichaam en de cirkels kunnen worden gezien als een representatie van deze groei. Daarnaast hebben de organische materialen ook een symbolische betekenis. Zeewier staat voor de oceaan en de bron van alle leven, terwijl verroest ijzer de vergankelijkheid van het menselijk lichaam symboliseert.

2023
165x100
Annick Germeys

Annick Germeys