Layers of lace (serie)

Layers of lace (serie)

‘Layers of lace’ bestaat uit acht halskettingen met kantachtige, draagbare ontwerpen, die twee kantstukken uit het archief van Erfgoedcentrum De Domijnen (Sittard, NL) in een nieuw en hedendaags licht plaatsen.

De kettinghangers differentiëren zich door de combinatie van textiel, machinaal borduren en 3D print. De patronen van de 3D prints en het borduurwerk gaan een dialoog aan met elkaar en zijn complementair. Dit uit zich in een grafisch lijnenspel en een gelaagdheid door overlapping van verschillende materialen en technieken. De dubbelzijdigheid van de hangers heeft een meerwaarde omdat je afhankelijk van je humeur en je look kunt bepalen welke kant van het sieraad het best bij jou past.

Deze reeks is ontstaan vanuit onze fascinatie voor twee stukken uit het kantarchief: een stel manchettes, opgebouwd uit drie identieke stukken overlappend meterkant, en een ‘souvenir de ma jeunesse’ uit begin 20e eeuw, ook wel pronkrol genoemd. Deze rol was in die tijd een soort proeve van bekwaamheid en werd opgebouwd uit een aaneenschakeling van lapjes met zowel nuttige als fraaie handwerktechnieken. Meisjes maakten deze pronkrollen vaak na schooltijd in een pensionaat om op die manier te laten zien welke vaardigheden ze in huis hadden. 

Vanuit het kantklossen en de toegepaste grondslagen linnenslag, netslag en variaties op de linnenslag, haalden we grafische inspiratie voor de open en gesloten vulpatronen van borduursels, 3d-geprinte structuren en texturen. De ondermouwen inspireerden dan weer tot het werken met verschillende lagen in de vormgeving van de ontwerpen.

Met de hangers willen we verwondering opwekken door herkenning en vervreemding, door nieuw leven te blazen in oude ornamenten. Net zoals de meisjes die in 1900 verbazing wilden oproepen met hun pronkrol, willen we ‘shiny eyes’ op het gelaat toveren.

2022
circa 10 x 5 cm
Duo  Wonder

Duo Wonder