Architecturale zeefdruk

Architecturale zeefdruk

Deze reeks van 6 zeefdrukken is gebaseerd op vereenvoudigde foto’s van architectuur. De lucht- en detailfoto’s van gebouwen die ik als inspiratie gebruikte komen uit Insta Grammar City, een verzameling van architecturale foto’s op Instagram. Hier komt de illusie van het ‘perfecte vierkant’ steeds weer terug.

Elke vierkant foto vereenvoudigde ik tot een simpele tekening en zijn negatief. Zo bestaat elk vierkant van 4 vierkanten 2 keer en zijn ze elkaars tegenpool. Vervolgens ben ik gaan spelen en experimenteren met transparante primaire kleuren en hoe het draaien en verschuiven van de verschillende lagen nieuwe, interessante beelden vormt. Elke mogelijkheid heb ik uitgeprobeerd en elke laag in elke kleur gedrukt. Zo zijn er tientallen drukken en probeersels vooraf gegaan aan deze geselecteerde zes.

Het eerste paar is de meest eenvoudige versie. Hier zie je duidelijk dat de twee composities het negatief zijn van elkaar. Ik heb het papier niet gedraaid, maar slechts enkele centimeters verschoven. Zo wordt het bijna een optische illusie die in de derde dimensie op je afkomt. In de andere vier zie je steeds dezelfde zeef over elkaar gedrukt, maar 90 graden gedraaid.

Het fascineert me mateloos hoe je nieuwe kleuren kan maken door twee kleuren met een zeker transparantie over elkaar te drukken. Zo lijken er heel veel verschillende kleuren in deze drukken te zitten, maar heb ik eigenlijk slechts 3 potjes inkt vast gehad.

Deel van de eindejaarstentoonstelling Academie Mechelen 2022 en Talentprijs Ernest Albert 2022

2021
A3 formaat
Jasmien Leijnen

Jasmien Leijnen

Suggesties

Jasmien Leijnen
Jasmien Leijnen
Jasmien Leijnen
Jasmien Leijnen
Jasmien Leijnen
Jasmien Leijnen
Jasmien Leijnen