I can't breathe

I can't breathe

Fine art inkjetprint, ingelijst

40,5 x 32 x 3,5 cm (wit houten lijst), 29,7 x 21 cm (A4 Hahnemühle papier)

Gelimiteerde oplage van 25, gesigneerd op achterzijde (verso)

Prijs: €450,- (incl. echtheidscertificaat)

Het kunstwerk ‘I can’t breathe’ is een meerduidige verbeelding van de systemische (systematische) onderdrukking in onze (westerse) samenleving. Het werk houdt ons een spiegel voor. We leven in een onrechtvaardige en ongelijkwaardige samenleving. Een defect systeem. De zin “I can’t breathe” is als een mantra van systemische onderdrukking eindigend in ruis en tragedie. Waarbij de woorden agressief in elkaar worden gevlochten als een soort van ondoordringbare maliënkolder wat elke dialoog onmogelijk maakt. Een chaotische duisternis.

Het kunstwerk is ontstaan door de zin "I can't breathe" 2020 keer te herhalen. De zin “I can’t breathe” is wereldwijd bekend geworden door de moord op George Floyd op 25 mei 2020 in Minneapolis. De 46-jarige Floyd, een Afro-Amerikaanse man, stierf nadat politieagent Derek Chauvin met zijn knie meer dan acht minuten op Floyds nek drukte, terwijl deze geboeid met zijn buik op straat lag. Het gebeuren werd wereldnieuws en leidde tot wereldwijde protesten tegen racisme.

Floyd was niet de eerste - of de laatste - die de woorden “I can’t breathe” stikkend uitsprak, maar sinds zijn dood en de daaropvolgende protesten heeft deze zin een blijvende, wezenlijke impact gekregen. Floyd’s laatste woorden stierven niet met hem, maar worden nog steeds gehoord. Als een aanhoudende, wereldwijde en luidruchtige echo.

Het kunstwerk gaat over racisme in het bijzonder en discriminatie in het algemeen. Het zichtbaar maken van structurele en systematische (raciale) ongelijkheid en mechanismen van uitsluiting en marginalisering. Denk hierbij aan actuele en relevante thema’s zoals: Black Lives Matter, vluchtelingen, klimaatcrisis, #MeToo, (bio)diversiteit, inclusiviteit, maar ook aan de wereldwijde Covid-19 pandemie. De zin “I can’t breathe” staat zowel symbool voor de mensen die aan de beademing liggen door een COVID-19-besmetting, de aarde die steeds minder leefbaar wordt door de gevolgen van de klimaatcrisis, als voor alle mensen die onderdrukt, dan wel uitgesloten worden op grond van geslacht, ras, etniciteit, seksuele oriëntatie, religie etc. Mensen die niet zichzelf kunnen zijn. Niet vrij zijn.

Meer info

2021, oktober
40,5 x 32 x 3,5 cm (lijst), 29,7 x 21 cm (A4 print)
Jonathan Wanders

Jonathan Wanders